Tanulmányi kiránduláson a Szepességben

A tanulmányi versenyek sikeres résztvevői Dél-Szlovákia keleti régiójából Szepességi kirándulásra kaptak meghívást a MentorTT Szervezésében a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával.
Különleges helyeket látogatott meg a csapat a Szepességben 2023. június 16-án.
A Solivari sóbánya múzeumban a sókitermelés teljes folyamatát bemutató kiállítás egyedi egész Európában.
Sóbányán ősidők óta sóforrások voltak, melyekből már a középkorban 1570 óta bányásztak kősót. Aztán 1752-ben egy éjszaka talajvíz árasztotta el a bányákat. Ekkor meg kellett változtatni a kitermelés módját, melyet a sólé kiszivattyúzásával és kifőzésével oldottak meg.
A sóőrlőtől az ülepítőkön keresztül a sófőzdébe jutott a só úsztatócsatornákon keresztül, majd a sóraktárakban készítették elő szállításra.
Az eredeti, ma is működésbe hozható szivattyúkat, lepárlókat bemutatja a tárlat, kiváló vezetéssel.
Ebédre a Domaňovcei Papizzo étterembe tértek be, ahol kedvesen fogadták őket és a megkóstolhatták a Szepesség jellegzetes ételeit.
Végül a Szepesi várat is bevették , bár ott most rekonstrukció miatt csak az udvari rész látható. Viszont az udvari konyha és a kínzóterem teljes egészében kipróbálható.
Köszönet Czap Nándornak a biztonságos utazásért és a tanároknak, akik ekísérték a diákokat Nagyszelmencről, Királyhelmecről, Bodrogszerdahelyről, Kassáról és Buzitáról.
Print Friendly, PDF & Email

Next Post

Kicskeresők 2023 - felhívás

szo szept 30 , 2023