Tanulmányi kiránduláson Selmecbányán és környékén

A természettudományi versenyeken sikeres diákok és felkészítő tanáraik számára a Mentor Felvidéki Tehetségsegítő Tanács,  a Nemzeti Tehetségprogram, illetve Nagyszombat Megye Önkormányzatának pályázati támogatásából selmecbányai tanulmányutat szervezett 2023. május 29-én.  A  pünkösdhétfőn megvalósult szakmai kiránduláson azok a diákok vettek részt, akik a Felvidék nyugati régiójából kapcsolódtak be, és sikeresen szerepeltek a szervezet által meghirdetett természettudományi versenyeken.

E csoporthoz további diákok is társultak, akik a Kincskeresők országos konferenciáján sikerrel mutatták be pályamunkáikat. A szakmai kirándulásra 41 felső tagozatos diák és 20 tanár indult útnak.

Selmecbánya csodálatos kincse Szlovákiának. A vulkanizmus által kialakult felszínformák és bányatavak között meghúzódó város elbűvöli az ide érkező látogatót. Látványa Csontváryt is megihlette, és a város a közelmúltban károkat okozó tűzeset ellenére is maradandó élményként raktározódik el a látogatóban. Az ezüst és arany tellérekre ráépült utcák és a házak alatti, állítólag 2000 km hosszúságot kitevő bányajáratokból kinyert nemes ércek évszázadokon át a város gazdagságát jelentették. A környék szlovák, a bányászattal idetelepült német, illetve  a polgárosodást segítő magyar lakosság, valamint az egyházak gyümölcsöző együttműködése, együttélése, a bányaművelés fejlődését segítő királyi tanácsnokok és a tudományosság területén tevékenykedő tudósok, a találmányaikon munkálkodó gépmesterek eredményes munkája lépten nyomon kitapintható a város minden szegletében.

Selmecbánya és környékének nevezetességeit Korpás Árpád, a város kiváló ismerője, a pozsonyi városnéző túrákról is ismert szakavatott idegenvezető mutatta be élvezetes formában a tanulmányút résztvevőinek, és a csoporthoz lépten-nyomon csatlakozó , a magyar  nyelvet értő hazai, illetve a magyarországi turistáknak.  

Selmecbánya Selmecbánya

Izgalmas volt a bányamúzeum részét képező Bertalan akna bejárása, Bacsó Péter párkányi tanárnak a selmeci sztratovulkánról és az itt található kőzetekről tartott rögtönzött előadása, valamint a Klingert-tó létrehozásának megismerése. Hangulatos volt a bazilikaként épült, majd a török idők alatt várrá alakított Óvár környékén tett séta, a stratégiailag fontos helyen álló négy sarokbástyás Leányvár látványa, a Szentháromság tér látnivalói, az evangélikus líceum épülete, melynek Petőfi és Mikszáth is egykoron diákjai voltak. A botanikus kertben megtekintettük az egykori Bányászati és Erdészeti Akadémia épületét, mely a trianoni országcsonkítás után Sopronban folytatta működését. A sötét fellegek közeledésének dacára is a csoport feljutott a Selmeci Kálváriára, ahonnét a résztvevőknek csodálatos panorámában volt része.

A Mentor Tehetségsegítő Tanács vezetői bíznak abban, hogy a felvidéki természettudományi versenyek továbbra is vonzóak lesznek az érdeklődő és tehetséges diákok és felkészítő pedagógusaik számára  és e versenyek  mellett a jövőben is alkalom nyílik olyan természetjáró-, botanikai- és madármegfigyelő programok megvalósítására, melyekkel segíthetik a magyar iskolák felső tagozatos diákjainak szakmai fejlődését.

KIM Logo
Kulturális és Innovációs Minisztrérium

Print Friendly, PDF & Email

Next Post

XXXIV. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny - 2023/2024

ked jan 2 , 2024
FELHÍVÁS A verseny célja: elősegíteni a biológia iránt érdeklődő diákok szakmai fejlődését, Herman Ottó munkásságának megismerését és a természeti értékek feltárását. Célcsoport:    Az alapiskolák 7. és  8. évfolyamos tanulói, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok 2. és 3. évfolyamos tanulói (a két évfolyam tanulói egy kategóriában versenyeznek)   A verseny kiírója: a Magyar […]