Természettudományi diákversenyek 2023

A tavasz folyamán ebben az évben is lezajlottak a Magyar Természettudományi Társulat által a 7.  és a  8. évfolyamos alapiskolás diákok részére meghirdetett Teleki  Pál – földrajz,  a Herman Ottó – biológia és a Hevesy György – kémia versenyek felvidéki fordulói.

A szlovákiai magyar iskolák tehetséges diákjai részére a verseny döntőinek szervezését a Mentor Tehetségsegítő Tanács koordinálta. A Felvidéken  a földrajz verseny szakmai-szervezési előkészítését Bacsó Péter, a párkányi Ady Endre iskola igazgató-tanára, a biológia versenyt Csákvári Zoltán a búcsi Katona Mihály Alapiskola tanára végezte. E két verseny a magyarországi megyei fordulók részeként, és a tavalyihoz hasonlóan on-line formában valósult meg. A kémia versenyt az előzőektől eltérően ebben az évben is jelenléti formában sikerült megrendezni a komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karának Kémia Tanszékén, melynek főszervezője Varga Andrea tanszékvezető tanárnő volt. A Hevesy verseny részét képezik a laboratóriumi kísérletek, így a diákok az elméleti tudásuk mellett számot adnak gyakorlati készségeikről is.

Az on-line versenyekre az iskolák az informatikai, míg a szervezők a belépéshez és a kiértékeléshez szükséges feltételeket biztosították, melyekkel a résztvevők az előkészületek során ismerkedtek meg.  Az idei megmérettetéseken az iskolai fordulókat követően a felvidéki döntőkben a Teleki versenyen 14, a Hevesy versenyen  21, míg a Herman versenyen 36 diák adott számot tehetségéről.  

A diákok a következő települések iskoláiból vettek részt a versenyeken: Alistál, Bodrogszerdahely, Buzita, Búcs, Dunamocs, Dunaszerdahely-Szabó Gy.u. AI, Ekecs, Érsekújvár-AI, Gúta- egyházi iskolaközpont, Hidaskürt, Jóka, Kassa-AI és G, Kürt, Nagyfödémes, Nagymácséd, Nagyszelmenc, Nádszeg, Nemesócsa, Pozsony- AI és G, Rimaszombat- ref. gimnázium, Somorja- gimnázium, Szalka, Szomotor, Szőgyén, Udvard, Zsigárd. 

A 2022/2023-as tanévben a természettudományi versenyek legjobbjai a következők voltak.

 

Teleki Pál földrajz verseny

8.évfolyam

helyezés versenyző neve felkészítő tanár iskola pontszám
1.  Mark Raveendra

Nathan Pillai

Bacsó Péter Ady E. AI Párkány 61
2. Žatko Benjamin Lázár Csilla Márai S. AI Kassa 44
3. Bacsó Bence Bacsó Péter Ady E. AI Párkány 41

 

7.évfolyam

1. Losonszky Antónia Mázsár Andrea AI Hidaskürt 50
2. Tóth Emese Kacsinecz Szilvia Egyházi IK. Gúta 43
3. Presinszký Ádám Mázsár Andrea AI Hidaskürt 42

 

Herman Ottó biológia verseny

7.- 8.évfolyam

1. Vígh Attila Hegyi Andrea Corvin M. AI Alistál 98
2. Szabó András Hegyi Andrea Corvin M. AI Alistál 96
3. Markó Vivien Bertics Denisza Dobó I. AI Nagyszelmenc 80

 

Hevesy György kémia verseny

8.évfolyam

1. Kiss Gergely Bartal Mónika Szabó Gy. AI, D.szerdahely 60,5
2. Sándor Réka Fröhlich Gusztáv Madách I. G Somorja 55
3. Rasztgyörgy Jázmin Görcs Ildikó Arany J. AI Ekecs 26

 

7.évfolyam

1. Baráth Bence Galo László Duna u. AI,G Pozsony 95,5
2. Nemes Máté Galo László Duna u. AI,G Pozsony 93,5
3. Kanyicska Máté Maczkó Edit AI Kürt 62,5

 

A sikeres versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak gratulálunk. A legjobbak ezekben a napokban  Egerben az Eszterházy Károly Egyetemen, illetve a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban megrendezésre kerülő kárpát-medencei döntőkön képviselik a felvidéki diákokat.

A sikeres diákok és felkészítő tanáraik számára a Mentor Felvidéki Tehetségsegítő Tanács,  a Nemzeti Tehetségprogram, illetve Nagyszombat Megye Önkormányzatának pályázati támogatásából selmecbányai tanulmányutat szervezett. A  pünkösdhétfőn megvalósult szakmai kiránduláson azok a diákok vettek részt, akik a Felvidék nyugati régiójából kapcsolódtak be, és sikeresen szerepeltek a szervezet által meghirdetett természettudományi versenyeken. E csoporthoz további diákok is társultak, akik a Kincskeresők országos konferenciáján sikerrel mutatták be pályamunkáikat. A szakmai kirándulásra 41 felső tagozatos diák és 20 tanár indult útnak.  

                 Selmecbánya csodálatos kincse Szlovákiának. A vulkanizmus által kialakult felszínformák és bányatavak között meghúzódó város elbűvöli az ide érkező látogatót. Látványa Csontváryt is megihlette, és a város a közelmúltban károkat okozó tűzeset ellenére is maradandó élményként raktározódik el a látogatóban. Az ezüst és arany tellérekre ráépült utcák és a házak alatti, állítólag 2000 km hosszúságot kitevő bányajáratokból kinyert nemes ércek évszázadokon át a város gazdagságát jelentették. A környék szlovák, a bányászattal idetelepült német, illetve  a polgárosodást segítő magyar lakosság, valamint az egyházak gyümölcsöző együttműködése, együttélése, a bányaművelés fejlődését segítő királyi tanácsnokok és a tudományosság területén tevékenykedő tudósok, a találmányaikon munkálkodó gépmesterek eredményes munkája lépten nyomon kitapintható a város minden szegletében.   

            Selmecbánya és környékének nevezetességeit Korpás Árpád, a város kiváló ismerője, a pozsonyi városnéző túrákról is ismert szakavatott idegenvezető mutatta be élvezetes formában a tanulmányút résztvevőinek, és a csoporthoz lépten-nyomon csatlakozó , a magyar  nyelvet értő hazai, illetve a magyarországi turistáknak.  

Izgalmas volt a bányamúzeum részét képező Bertalan akna bejárása, Bacsó Péter párkányi tanárnak a selmeci sztratovulkánról és az itt található kőzetekről tartott rögtönzött előadása, valamint a Klingert-tó létrehozásának megismerése. Hangulatos volt a bazilikaként épült, majd a török idők alatt várrá alakított Óvár környékén tett séta, a stratégiailag fontos helyen álló négy sarokbástyás Leányvár látványa, a Szentháromság tér látnivalói, az evangélikus líceum épülete, melynek Petőfi és Mikszáth is egykoron diákjai voltak. A botanikus kertben megtekintettük az egykori Bányászati és Erdészeti Akadémia épületét, mely a trianoni országcsonkítás után Sopronban folytatta működését. A sötét fellegek közeledésének dacára is a csoport feljutott a Selmeci Kálváriára, ahonnét a résztvevőknek csodálatos panorámában volt része.

A Mentor Tehetségsegítő Tanács vezetői bíznak abban, hogy a felvidéki természettudományi versenyek továbbra is vonzóak lesznek az érdeklődő és tehetséges diákok és felkészítő pedagógusaik számára  és e versenyek  mellett a jövőben is alkalom nyílik olyan természetjáró-, botanikai- és madármegfigyelő programok megvalósítására, melyekkel segíthetik a magyar iskolák felső tagozatos diákjainak szakmai fejlődését.  

Dél-Szlovákia keleti régiójából a versenyekbe, illetve a Mentor TT további tehetségprogramjaiba bekapcsolódott tanulók június folyamán Szepesség nevezetességeit tekinthetik meg.  

Pék László,

a természettudományi versenyek koordinátora és a tanulmányút szervezője

Print Friendly, PDF & Email

Next Post

Sajtómegjelenés

csü jún 8 , 2023
Természettudományi versenyekről: Fiatal kémikusok a felvidéki forduló után Eger felé veszik az irányt https://pf.ujs.sk/hu/archivum/6699-xxxiv-hevesi-gyoergy-karpat-medencei-kemiaverseny.html